5 minuta sa doktoricom Anom Maletić

Autor: Miš_

U sklopu serije razgovora Pet minuta s...pričala sam s poznatim liječnicima o njihovim radnim danima, što vole u svom životu, kakav je njihov profesionalni pristup struci i pacijentima. Ovaj put možete pročitati sa doktoricom Anom Maletić.

Maletic hlavni

Kako započinje vaš poslovni dan?

Ustajem oko 6 30. Volim zdrav doručak, te svako jutro na tašte popijem sok od aronije. Nakon toga popijem sok od svježe cijeđenog sezonskog domaćeg voća i povrća ili shake od voća i zobeng mlijeka. Slijedi tuširanje, friziranje i šminkanje – u čemu uživam! Na putu do bolnice ili naše Poliklinike zahvaljujući handsfree uređaju obavim nekoliko telefonskih poziva.

Kojim zahvatima dajete prednost i zašto?

Može vam zvučati kao floskula, ali ja zbilja uživam u svom poslu! Uživam stvarati i činiti ljude sretnima! Transplantacija kose s mjesta gdje je ima dovoljno, na mjesta gdje nedostaje i time stvaranje kose tamo gdje ju je priroda pacijentu uskratila, za mene je predivno. Presađivanje kose FUE metodom, za koju sam se po cijelom svijetu specijalizirala, kod nekoga traje dva, a kod nekoga osam i više sati, ovisno koliko folikula presađujemo. Za ovo treba biti u dobroj kondiciji, imati strpljenja i iskustva, a ja to imam. Uživam u presađivanju kose, a još više kada mi zadovoljni pacijenti dođu nakon četiri mjeseca na kontrolu, pa onda nakon godinu dana i doslovce su promijenili izgled...kosa čuda čini.

Jeste li blagoslovljeni velikim talentom ili ste uspjeli zahvaljujući marljivosti i predanom radu?

Kod mene je teško doći do odgovora na ovo pitanja, obzirom da mi je tata izvrstan kirurg koji je bavi zadnjih 20 godina isključivo estetikom. Gledajući njega dok radi, kako oblikuje lice i tijelo poput umjetničke skulpture, uvijek pomislim: "to je dar, ovo zaista ne može svatko, potreban je poseban talent", to ne mislim samo ja nego i veliki broj drugih kirurga iz cijelog svijeta koji svake godine posjete našu Polikliniku kako bi vidjeli kako tata radi određene zahvate i svi se iznova dive i govore da je ovo što on radi prava umjetnost, 'state of the art', a ja nosim i njegove gene, pa sam možda i ja to naslijedila, imala sam od koga! Kod transplantacije kose važna je strpljivost, a to sam zasigurno naslijedila od mame! Ako i jesam naslijedila talent, u kirurgiji je jako bitan rad i praksa, tako da su moja upornost, edukacije diljem svijeta i predanost poslu puno pridonijeli mom sadašnjem radu i rezultatima.

Da se niste opredjelili za plastičnu i estetsku kirurgiju, što biste radili?

Od malena sam znala da ću postati liječnica, moji roditelji su liječnici, odrasla sam okružena medicinom i samo sam se u medicini vidjela. A za estetiku sam se odlučila u 14-oj godini.

Kakve pacijente najviše volite?

Koji cijene ljepotu. Nije ljepota savršena simetrija, ljepota je ono što nam pristaje, a mi koji se bavimo estetikom znamo s dobrim i uvježbanim okom procijeniti, što valja dodati, a što oduzeti. Ako pacijent zna što želi, a želje su mu realne i uz to posluša sugestiju liječnika, to je idealno.

Koja vrsta zahvata plastične kirurgije je po vašem mišljenju najriskantnija?

Riskantan može biti i odlazak zubaru. Pitanje je što smatrate riskantnim. Postoje i pacijenti s nerealnim očekivanjima koji traže neizvedivo. Prije svakog zahvata je potreban razgovor s pacjentom i adekvatna procjena zdravstvenog stanja, te odabir najboljeg zahvata za određenog pacjenta, bitan je apsolutno individualan pristup.

Što radite u slobodno vrijeme?

Kako su ljepota i estetika moja velika ljubav, ispunjavaju mi i dobar dio slobodnog vremena. Mislim da drugačije ni ne može biti. Redovito odlazim na kongrese, seminare, radionice, diljem svijeta, gdje god se nešto zanimljivo održava, obožavam putovati, uvijek nastojim doći koji dan prije ili ostati dan, dva nakon poslovnog događanja, da upoznam odredište! Ljeti odlazim sa zaručnikom i prijateljima na jedrenje, a zimi idemo na skijanje. Slobodne vikende vrlo rado provodimo u vikendici na Krku. Nakon posla se volim opustiti šetajući s mojim psom Besom.

Koliko sati dnevno spavate?

Sedam do osam. U mom poslu je veoma bitna koncentarcija, tako da uvijek na posao dolazim odmorna i naspavana.

Koliko dugo traje konzultacija kod vas ?

Koliko je potrebno. Ne možete se svesti u okvir minuta. Neki pacijenti imaju jasne zamisli, a neki jednostavno žele doznati „što se kod mene može napraviti“. Kod nas postoje dani za konzultacije, kada razgovaramo i pregledavamo nove pacjente. Na dan zahvata, ponovno razgovaram s pacijentom, objašnjavam cijeli postupak, te pojašnjavam eventualne nejasnoće.

Što ne smije nedostajati u konzultacijama?

Vremena, strpljenja i objašnjenja! Ako imamo na raspolaganju ova tri faktora, svakako ćemo na najbolji način savjetovati pacijenta kojeg tek upoznajemo, a to je i jedini način kako izgraditi povjerenje.

Jesu li Vaši pacijenti u mogućnosti dobiti Vaš broj mobilnog telefona?

Mi tako funkcioniramo od samoga početka: postoji broj Poliklinike i naši su pacijenti informirani da nas mogu dobiti uvijek na telefon. Na broj Poliklinke će se uvijek javiti sestre ili liječnici. Ukoliko pacijent želi sa mnom razgovarati, može.

Što učinite kada Vaš pacijent nije zadovoljan ishodom zahvata?

U razgovorima na konzultacijama i prije zahvata nastojim odvojiti moguće od željenog. Najbolji način kako spriječiti nezadovoljstvo je realno informiranje pacijenta. Da se i dogodi da je netko nezadovoljan, zajedno bi pogledali i analizirali fotografije prije i nakon zahvata te našli zajedničko rješenje. U tu svrhu imamo i Knjigu dojmova kako bi doznali što o nama i našem radu misle naši pacijenti.

Što učiniti u slučaju kada vaša pacijentica ima nerealna očekivanja od zahvata?

Jasnim razgovorom nastojim pacijentima predočiti što realno mogu očekivati od zahvata. Ako u tome ne uspijem, predložim da potraže drugo mišljenje.

Ažurirano: 05.12.2014

O kome se piše:
Autor
Miš_

Diskusija na temu

Zahvate, za koje se spremaju ostali