Laserska lipoliza

Odstranjenje potkožnog masnog tkiva u današnje vrijeme je najpopularniji zahvat u estetskoj kirurgiji. Želja za boljim izgledom u žena i muškaraca sve više je izražena, a specifičnost zahtjeva u oblikovanju tijela dovela je do razvoja novih metoda koje omogućavaju liposkulpturiranje. Laserska lipoliza metoda je izbora kod takvih zahtjeva. Razvijena je prije desetak godina u Europi i Južnoj Americi, u početku kao nadopuna konvencionalnoj liposukciji da bi se s vremenom razvila kao samostalna metoda liposkulpturiranja tijela.

Primjena lasera u liposukciji predstavlja znatan napredak jer u usporedbi s klasičnom liposukcijom, gdje se adipociti (masne stanice) razbijaju mehanički, u laserskoj lipolizi laserska zraka uzrokuje pucanje adipocita koji se pretvaraju u emulziju, zaustavlja krvarenje iz manjih krvnih žila i uzrokuje reorganizaciju kolagena. Takvo djelovanje smanjuje otečenost i hematome u ranom postoperacijskom tijeku i omogućava bržu i bolju adaptaciju i zatezanje kože.

foto-1-laser-lip
Prof. Gjurič uklanja podbradak laserskom lipolizom

Izvodi se kanilom promjera 2 milimetra koja sadrži izvor laserske zrake, a uvodi se pod kožu ubodom jednake veličine. Zahvat se vrši u lokalnoj tzv. tumescentnoj anesteziji i osoba odmah nakon zahvata odlazi kući. Postupak je siguran, mogućnost komplikacija je smanjena i postoperacijski tijek je lakši i kraći u odnosu na klasičnu liposukciju.

Idealni kandidati za lasersku lipolizu su zdrave osobe, normalne tjelesne težine s lokalnim nakupinama masnog tkiva koja se nisu smanjila nakon dijete ili vježbanja. Tretiraju se područja nazolabijalne brazde, podbradak, vrat, koljena, trbuh, pubis, bokovi, grudi i ginekomastija (muške grudi). Većinom je dovoljan jedan tretman po regiji, koji traje 45 - 90 minuta. Nakon tretmana bol i otečenost su minimalni. Preporučuje se 1 - 2 dana mirovanja, međutim manje zone ne zahtijevaju nikakav oporavak (tzv. Lunch-hour lipo). Rezultat je vidljiv odmah nakon zahvata s postupnim poboljšavanjem u slijedećim mjesecima. Nošenje steznika nakon tretmana je značajno skraćeno, jer laser dovodi do bolje postoperativne adaptacije i zatezanja kože. Laserskom lipolizom moguće je korigirati nepravilnosti kože i nakon standardne liposukcije.

Laserskom lipolizom trajno se odstranjuju masne stanice, a budući da odrasle osobe ne stvaraju nove masne stanice, rezultati su trajni. Naravno, ukoliko se osoba udeblja većina masti se raspoređuje u zonama gdje lipoliza nije rađena. Djelovanje na celulit je indirektno u smislu zatezanja opuštene kože.

prstroj-laser-lip

Prednosti laserske lipolize:

  • 6kratko trajanje tretmana

  • 7lokalna anestezija

  • 8manja traumatizacija tkiva

  • 9brz oporavak

  • 10nevidljivi ožiljci

  • 11sigurnost metode

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić i doc. dr. sc. Davor Mijatović, Poliklinika SINTEZA

Ažurirano: 01.12.2011

Diskusija - Forum

O čemu se govori Broj odgovora Posljednji odgovor
snježana  1 28.12.2012
Prikaži sve diskusije o temi Laserska lipoliza
Stručnjaci u vašoj okolini   

Zahvate, za koje se spremaju ostali