Laserska lipoliza

Bezbolno odstranjivanje masnog tkiva. Odstranjivanje potkožnog masnog tkiva posljednjih je godina postao najpopularniji zahvat u estetskoj kirurgiji. Želja za što boljim izgledom naprosto je postao imperativ, a zahvatima uljepšavanja i oblikovanja tijela ne podvrgavaju se više samo bogati i slavni. Sve je veći broj ne samo žena, već i muškaraca koji žele eliminirati neestetske potkožne naslage masnog tkiva na licu i tijelu. Posljednjih godina razvijaju se nove metode, a jedan od jedinstvenih i minimalno invazivnih metoda s vrhunskim činkom jest laserska lipoliza koju u zagrebačkoj Poliklinici Sinteza izvode prof. dr. sc. Mislav Gjurić i doc. dr. sc. Davor Mijatović.

Liposkulpturiranje tijela

Laserska lipoliza je metoda koja se prije desetak godina koristila tek kao nadopuna konvencionalnoj liposukciji da bi se posljednjih nekoliko godina razvila kao samostalna metoda liposkulpturiranja tijela.

Primjena lasera u liposukciji značajan je napredak u estetskoj kirurgiji jer u usporedbi s klasičnom liposukcijom kod koje se masne stanice odnosno adipociti razbijaju mehanički, u laserskoj lipolizi laserska zraka uzrokuje pucanje adipocita koji se pretvaraju u emulziju, i mast jednostavno iscuri van. Ujedno laser i zaustavlja krvarenje iz manjih krvnih žila te uzrokuje reorganizaciju kolagena što rezultira zatezanjem kože pa je i postoperativni tijek brži. Naime, takvo djelovanje smanjuje otečenost i nema pojave hematoma nakon operacije – objasnio je dr. Mijatović koji je na Mariji Husar obavio lasersku lipolizu.

obr-1-gj

Laserskom lipolizom u Poliklinici Sinteza doc. dr.sc. Davor Mijatović odstranio je brzo i jednostavno male količine masnog tkiva koje je Marija Husar imala na bokovima

Kako se izvodi zahvat?

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji laserskom sondom promjera 2 mm

obr3-gj

Zahvat se vrši u lokalnoj, tzv. tumescentnoj anesteziji (mješavna lidokaina, fiziološke otopine i adrenalina), a nakon što anestezija počne djelovati laserskom sondom počinje se izvoditi tretman. Riječ je o kanili promjera dva milimetra koja sadrži izvor laserske zrake, a uvodi se pod kožu ubodom jednake veličine. Prednost ove metode skulpturiranja tijela je višestruk: postupak je potpuno siguran, mogućnost komplikacija je minimalna, a s obzirom da je riječ o minimalno invazivnoj metodi, osoba odmah nakon zahvata može ići kući. Već drugi dan osoba može raditi i baviti se svim aktivnostima kojima se bavila prije zahvata. Idealni kandidati za lasersku lipolizu su zdrave osobe, normalne tjelesne težine s lokalnim nakupinama masnog tkivakoja se nisu smanjila nakon dijete ili vježbanja. Mogu se tretirati područja nazolabijalne brazde, podbradak, vrat, koljena, trbuh, pubis, bokovi, grudi i ginekomastija (muške grudi). U najvećem broju slučajeva dovoljan je jedan tretman po regiji, koji traje 45 do 90 minuta. Rezult je vidljiv odmah nakon zahvata no najbolji rezultati vidljivi su nakon mjesec dana tijekom kojih osoba treba nositi steznik. Laserskom lipolizom također je moguće korigirati nepravilnosti kože i nakon standardne liposukcije. Ovom metodom učinkovito se odstranjuju masne stanice, a budući da odrasle osobe ne stvaraju nove masne stanice, rezultati su trajni.

Prednosti laserske lipolize

  • kratko trajanje tretmana

  • lokalna anestezija

  • manja traumatizacija tkiva

  • brz oporavak

  • nevidljivi ožiljci

  • sigurnost metode

Marija Husar: Zahvat je doista bezbolan!

obr2-gj

Koliko god se trudim, te redovito i marljivo vježbam pod stručnim okom svoje trenerice Suzane Ličine nikako se nisam uspjela riješiti neestetskih masnih jastučića na bokovima.  To mi je uvijek smetalo, a najviše se vidjelo kada bih obukla usku haljinu ili uske hlače. Veliki sam protivnik klasične liposukcije i agresivnih zahvata na tijelu pa mi nikada nije palo na pamet da “višak” na bokovima idem riješiti na taj način. No, kada mi je dr. Jeanette Gjurić objasnila što je točno laserska lipoliza te da to nije agresivni zahvat, već minimalno invazivna i bezbolna metoda liposkulpturiranja tijela odlučila sam se na taj način riješiti masnih naslaga na bokovima – rekla nam je pjevačica Marija Husar s kojom smo razgovarali neposredno prije nego što se podvrgnula podvrgla zahvatu u Poliklinici Sinteza.

Nakon nešto više od sat vremena operacija je bila gotova i Marija je ponovo sjedila s nama za stolom te ispričala dojmove i impresije nakon zahvata.

  • Nije bilo nimalo bolno, na početku sam tek osjetila lagane uboode iglicom tijekom davanja anestezije. Osim toga cijelo vrijeme smo pričali i šalili se tako da mi je tih sat vremena vrlo brzo prošlo. Mislim da je prije svega čovjeku bitno da ima apsolutno povjerenje u liječnički tim što sam ja i imala. Zbog toga sam i psihički lakše podnijela cijeli zahvat. – govori Marija Husar dodajući da je je velika prednost što se zahvat ne izvodi pod općom anestezijom.

  • Tako sam imala osjećaj da imam kontrolu nad svojim tijelom – govori Marija koja će tijekom četiri tjedna morati nositi steznik što ju, kaže, nimalo ne smeta.

A koliko je laserska lipoliza neinvazivna i bezbolna metoda najbolje govori što je Marija već sat vremena nakon operacije odjurila na poslovni sastanak.

Ažurirano: 14.06.2010

Diskusija na temu

Zahvate, za koje se spremaju ostali