Razgovor o rinoplastici sa doktorom Rajkom Tončićem

Autor:

Rinoplastika je jedan od najtraženijih i najtežih zahvata. Doktor Rajko Tončić nam je odgovorio na vaša najčešća pitanja.

Gospodine doktore,

poznato je da se specijalizirate u rinoplastici. Ovaj zahvat ima medju liječnicima reputaciju jednog od najtežih. Da li je to i Vaše mišljenje? Da li se radi o rutinskoj operaciji ili je potrebno kod svakog pacijenta primijeniti drugačiji postupak?

 

Mr.Sc.Dr. Rajko Tončić estetski kirurg

 

Mr.Sc.Dr. Rajko Tončić: Osim što nos karakterizira složena anatomska struktura, on je jedan od najvažnijih estetskih detalja na licu, a ima i važnu funkciju kod disanja. Svaki nos se razlikuje po svojim individualnim karakteristikama i dio je šire kompozicije lica. Prilikom operacije nosa uvijek treba voditi računa da se novi izgled nosa uklopi u cjelinu. Iako rinoplastika nije opsežan zahvat u kirurškom smislu, zbog svega navedenog, operacija nosa je tehnički vrlo zahtjevna te od estetskog kirurga iziskuje vrhunsku naobrazbu, dugogodišnje iskustvo i smisao za estetiku.

Prema statistici je rinoplastika jedna od operacija kojih se pacijenti boje najviše. Problema sa svojim nosom su često svjesni godinama prije nego što se odluče ići na operaciju. Da li su ovi strahovi opravdani i čega se pacijenti boje najviše?

Mr.Sc.Dr. Rajko Tončić: Pacijenti su najčešće svjesni problema s izgledom svojeg nosa već godinama prije nego što se podvrgnu operaciji nosa, a na zahvat se kasnije odlučuju iz praktičnih razloga, ne zbog straha od samog zahvata.

Strah prije svake operacije je normalna pojava, međutim iskustva pacijenata s operacijom nosa u okviru Poliklinike dr. Tončić su jako dobra.  Pacijenti najčešće žale što se na zahvat nisu odlučili i puno prije, jer izvrsni rezultati operacije nosa značajno utječu i na poboljšanje kvalitete života.

Da li je neophodna opća anestezija?

Mr.Sc.Dr. Rajko Tončić: Pošto je rinoplastika zahvat manjeg opsega u kirurškom smislu, u većini slučajeva prilikom ove operacije nema potrebe za općom anestezijom, već zahvat možemo izvesti za pacijenta bezbolno i u ugodnoj atmosferi uz tzv. lokalno potenciranu anesteziju. Ovakav pristup značajno ubrzava oporavak nakon operacije nosa, smanjuje učestalost podljeva i krvarenja te omogućuje i bolje konačne rezultate, čime se eliminiraju rizici opće anestezije. 

Kako izgleda Vaša konzultacija s pacijentom? Da li koristite nekakav software radi ilustracije konačnog rezultata operacije?

 Mr.Sc.Dr. Rajko Tončić: Digitalnom animacijom mogu se postići rezultati kakve u stvarnosti nije moguće ostvariti radi individualnih anatomskih karakteristika, što može stvoriti nerealna očekivanja kod pacijenta. Na konzultaciji s pacijentom nastojimo što detaljnije uskladiti mogućnosti estetske kirurgije sa željama i očekivanjima pacijenata te što kvalitetnije objasniti tijek samog postupka. Ono što našim pacijentima ulijeva puno više povjerenja od kompjuterske simulacije je vrlo bogata galerija fotografija prije i poslije operacije nosa obavljenih u Poliklinici dr. Tončić.

Što utječe na konačan ishod i izgled nosa? Nakon operacije nos je obično otečen, kada mogu pacijenti očekivati konačni efekt bez otoka, event. modrica?

Mr.Sc.Dr. Rajko Tončić: Konačan ishod zahvata i izgled nosa u najvećoj mjeri određuju izgled nosa prije rinoplastike, želje pacijenta, kao i sama operacija nosa. Nakon zahvata, nos je obično otečen te o konačnom efektu možemo govoriti najranije dva mjeseca od operacije nosa. Neposredni postoperativni oporavak traje tjedan dana. Zahvaljujući minucioznim kirurškim tehnikama operacije nosa i provjerenom postoperativnom protokolu, pacijenti se u pravilu tjedan dana nakon operacije u Poliklinici dr. Tončić u potpunosti mogu vratiti svojim privatnim i poslovnim obvezama.

Jeste li ikada odbili nekog pacijenta koji je tražio rinoplastiku? Zašto?

Mr.Sc.Dr. Rajko Tončić: Naši pacijenti uglavnom dolaze s realnim željama i očekivanjima. U današnje vrijeme, oni su dobro informirani o mogućnostima estetske korekcije nosa, pa nam dolaze s konkretnim objašnjenjima i opisom željenog rezultata, tražeći neku od sljedećih korekcija: smanjivanje velikog nosa i prilagodba proporcijama lica, sužavanje širokog nosa, korekcija profila nosa, odnosno uklanjanje grbice, korekcija zadebljanog vrška nosa, podizanje visećeg odnosno kolabiranog nosnog vrška, korekcija velikih ili širokih nosnica, reoperacija nosa, korekcija boksačkih i slomljenih nosova, septoplastika - funkcionalna korekcija nosne pregrade ili rhinoseptoplastika - korekcija nosne piramide i nosne pregrade. Pacijentima koji imaju nerealne zahtjeve svakako nastojimo objasniti da nisu dobri kandidati za operaciju ovakve vrste.

Mr.Sc.Dr. Rajko Tončić na konzultacijama s pacijenticom za operaciju nosa

Neki pacijenti imaju probleme kako funkcionalne , tako i estetske – da li se u jednoj operaciji mogu riješiti oba problema?

Mr.Sc.Dr. Rajko Tončić: Ukoliko postoje problemi s disanjem na nos, uz estetsku operaciju nosa istovremeno se može izvesti i funkcionalna operacija nosa, odnosno operacija nosnog septuma. Na taj način, u okviru jednog kirurškog zahvata možemo riješiti i estetski i funkcionalni problem. 

 

Nismo odgovorili vaše pitanje? Kontaktirajte direktno doktora Tončića.

Objavljeno: 20.11.2015

Rinoplastika (operacija nosa) - Novosti

Slična iskustva

Stručnjaci u vašoj okolini   
Zahvate, za koje se spremaju ostali