Sve želimo krasne grudi

Autor: Miš_

ISAPS (The International Society of Aesthetic Plastic Surgery) je potvrdio da povećanje grudi još uvijek ostaje najćešći zahvat plastične kirurgije. U 2013. g. su žene imale više od 20 milijuna estetskih operacija, od toga skoro 9 % je bilo povećanje grudi. Zamolili smo doktora Miroslava Kinčla, predsjednika za privatnu praksu HDPREK-a da nam odgovori na neka od najčešćih pitanja žena koje razmišljaju o ovom zahvatu.

Doktore Kinčle, hoćete li nam molim Vas objasniti na koji način se izabiru silikonski implantati – vrsta i veličina? Da li postoje neka pravila ili je to subjektivno i ovisno od pristupa određenog liječnika?

Veličina implantata koji se koristi kod pojedinačne operacije se bira na pregledu kod plastičnog kirurga, ne prema slikama i iluzijama, već prema građi tijela,  godinama, stanju dojki i naravno željama.
Želje se saznaju riječima,  ali najbolje probom dodataka na postojeće grudi, kojii nam govore o volumenu koji pacijentica želi. To se pretvara u volumen implantata.
Što se tiče oblika umetka koji se koristi, on može biti dio želje pacijenta, ali najčešće operater savjetuje oblik prema mjerenjima dojke, koja su jako složena. Bitna je količina tkiva u gornjem dijelu dojke, prema količini tkiva u donjem dijelu.

miroslav kincl


Primjerice ako pacijentica ima znatno više tkiva gore bolje će joj odgovarati umetak u obliku suze, koji gore ima manje silikona a dolje više.Ljepota dojke je svakako u donjem dijelu, gore se i ovako i onako dobije.
Često liječnik ugrađuje u prijedlog svoje stavove, ali to nije dobro. Uvijek se treba upoznati intima pacijentice i dati joj razumni i  medicinski opravdan prijedlog, naravno  s ciljem da pacijentica dobro izgleda, da je zadovoljna volumenom, ali i da to sve traje.

Žene često nakon dojenja riješavaju problem podizanja i povećanja grudi, jer su izgubile bivšu čvstoću, oblik i ljepotu. Molim Vas da s nama podijelite vaše mišljenje o mogućnosti da se oboje napravi odjednom. Neki kirurzi rade oboje odjednom, drugi ne. Koja su za i protiv?

Operacija podizanja i povećanja grudi je tipična i svakodnevna. Ono što se ne može izbjeći je podizanje, tj. prekrajanje dojki i redukcija viška kože i položajne promjena bradavice.
Ukoliko  žena ima dovoljno volumena  svog tkiva i želi bolje izgledati, a ne traži jako izbočenu i  čvrstu dojku, podizanje dojki će dati dobar rezultata. Ukoliko volumena nema, potreban je dodatni volumen, a to je implantat.
Iskustan operater će učiniti i jednu i drugu operaciju zajedno, jer se to tako i čini. Ipak danas je česta pojava  da neiskusni operateri preferiraju samo povećanje, te misle da će  s anatomskim implantatom povećati i podići dojku, što najčešće nije moguće. Ili bar ne za dulje vrijeme.
Tek blago opuštena dojka se može popraviti na taj način, a sve drugo treba podizanje, od najjednostavnijeg  gdje je rez oko areole, do vertikalne tehnike gdje je rez i od areole do i.m. falde dojke.
S druge strane jednu kombiniranu operaciju se može učiniti u dvije  oepracije, ali najčešće za to pacijentica nema vremena, i to čini tek tada u dvije faze, kada nakon povećanja nije zadovoljna izgledom, jer je dojka velika, ali dio dojke je i dalje opušten.

kincl prsa
Povećanje grudi - implantati fotografije - Dr. Miroslav Kinčl

Povećanje grudi vlastitim masnim tkivom jedan je od novih trendova. Koliko brojeva veće grudi mogu dobiti ako ih  povećam vlastitim masnim tkivom i u kom slučaju je efektivnija metoda silikonskih implantata? Koliko dugo će rezultat vlastitim masnim tkivom trajati, kakvo je vaše iskustvo?Može li se ponoviti? Koliko često?

Lipotransfer dojke  je dobar postupak ako pacijentica ima odličan oblik dojki, ima je dovoljno, ima dosta masnog tkiva u dojci, i nije opuštena ni malo. Postupkom se  po strani dodaje od  100 ml  na više, naravno ovisno o tome ima li pacijentica uopće dovoljno masnog tkiva za uzeti.
Postupak se ponavlja najmanje još jednom, a često jednom u godini dana, u najboljem slučaju jednom u dvije godine. Ono što je nepoznanica  dok se prvi  postupak ne učini, je razgradnja masnog tkiva, koja je često dobra, ali ponekad jako velika i brza. Tada nema smisla ponavljanje postupka.
Treba jako pažljivo odvagnuti prednosti postupka prema implantatima, ako pacijentica nema  izrazitu odbojnost prema implantatima, ipak je taj postupak puno češći, trajniji, više utječe na promjenu oblika dojki.
Nemoguće je loš oblik dojke popraviti bitno masnim tkivom.

Molim vas da li nam možete opisati kako izgleda prijenos masti s trbuha ili bedara u svrhu povećanja grudi?

Postupak se sastoji od toga da se na izabranom mjestu za uzimanje masnog tkiva  posebno nježnim postupkom uzima masno tkivo, isto se ispere i obradi za transfer i nakon toga se posebnim sondama aplicira u tkivo dojke. Količina masnog tkiva za transfer ovisi o tome što pacijentica želi i koliko ga ima.

Kako možete pomoći ženama sa asimetričnim grudima? Da li je moguće izjednačiti ih?

Korekcija asimetričnih dojki su sigurno najsloženiji zahvati u kirugiji dojke, i postoji više načina, postupaka, i konačno mogućnosti. Ukoliko dojki ima dovoljno, jedna je veća, naravno tu treba smanjiti, najčešće podići, ali ponekad kod jako mladih djevojaka i dobre kože, dovoljna je liposukcija te strane. Češća je kombinacija da je jedna dojka premala, a druga prevelika. Tu je još složeniji sustav korekcija, od povećanja jedno, a smanjenja druge do smanjena veće, a lipotransfer u manju i slično.
Za plan korekcija asimetrije je potreban pregled iskusnog plastičnig kirurga, plan za korekciju, a tek onda financijski predračun. Sve  drugo je neozbiljno.

Niste našli odgovor na vaše pitanje? Pogledajte na našem forumu ili postavite svoje pitanje ovdje.

Ažurirano: 20.10.2014

O kome se piše:
Autor
Miš_

Povećanje grudi - implantati - Novosti

Diskusija na temu

Slična iskustva

Povećanje grudi - poliklinika Tončić Zagreb

Vrijedilo je     

Najbolja klinika. Pohvale

Stručnjaci u vašoj okolini   
Zahvate, za koje se spremaju ostali