Sleeve gastrektomija

Sleeve gastrektomija je kirurški postupak prilikom kojeg se uklanjanja veliki dio želuca sa zonom produkcije takozvanih „gladnih hormona“. Ostatak želuca nakon ovog postupka ima izgled cijevi. Ovakve operacije prisiljavaju pacijenta reducirati opseg uzimanja hrane te time dolazi do smanjenja prekomjerne težine bez većeg osjećaja gladi. U uklonjenom dijelu želuca producirani su probavni hormoni koji izazivaju osjećaj gladi (gladni hormon Ghrelin). Nakon operacije pacijent nema neprekidan osjećaj gladi prilikom redukcijske dijete. Ova vrsta operacije ubraja se u grupu Restriktivne barijatrije (ograničeni opseg uzimanja hrane).

Prije operacije

Prije operacije neophodno je napraviti specijalan interni i psihološki pregled, pregled pretilosti, te se tek nakon cjelokupne procjene rezultata u suradnji s pacijentom može donijeti odluka za prikladnost i vrstu operacijskog zahvata.

Postupak operacije

Operacija se izvodi u općoj anesteziji, skoro uvijek laparoskopski, tj. pomoću posebnih kirurških instrumenata i male televizijske kamere sa samo nekoliko otprilike 1-2 cm širokih reza u trbušnu stjenku. Naime, operacija se uvijek ne može izvoditi na ovaj način. U slučaju priraslica u trbušnoj šupljini, ili zbog nekih drugih razloga ponekad se umjesto laparoskopskog zahvata izvodi klasična operacija, znači rezom na trbušnoj stjenci. Konačan rezultat operacijskog zahvata je isti. Nakon operacije u tijelu ne ostaje nikakav strani predmet.

Anestezija

Operacija se izvodi u općoj anesteziji. Nakon zahvata neophodna je hospitalizacija u bolnici u trajanju od nekoliko dana.

Nakon operacije

Nakon laparoskopske operacije može se slobodno šetati oko ležaja već prvog dana. U slučaju nekompliciranog tijeka klijent je većinom 4.-5. dan pušten kući. Radna nesposobnost ovisi o karakteru poslova, obično traje od 10 do 14 dana. Nakon operacije „klasičnim rezom“ klijent je u bolnici otprilike tjedan dana, dok je radna nesposobnost između 14 do 21 dan.

 

Ažurirano: 25.03.2011

Jeste li stručnjak za ovaj zahvat? Postanite autor opisa ovog zahvata! Posjetioci portala koji traže ovaj zahvat će Vas vidjeti kao autora teksta i stručnjaka za ovo područje. Pacijenti s povjerenjem radije traže konzultaciju od liječnika za koje misle da su vrsni stručnjaci za problem koji njih muči. Postanite autor opisa ovog zahvata.

Sleeve gastrektomija - Cijene

Sleeve gastrektomija

99% vrijedi. TEMELJU 120 OCJENA.

Stručnjaci u vašoj okolini   
Zahvate, za koje se spremaju ostali