Intragastrični balon - BioEnterics intragastric balloon (BIB)

Intragastrični balon BIB uz barijatrijske operacije uveden je kao tretman pretjerane težine ili pretilosti. Radi se o privremenom nekirurškom rješenju.

Postavljanje balona

Sam zahvat postavljanja balona u želudac opterećuje pacijenta manje nego operacija (npr. povezivanje želuca). Zahvat se izvodi ambulantno bez potrebe hospitalizacije te ne zahtjeva opću anesteziju. Izvodi se pomoću endoskposkog instrumenta gastroskopa. Zahvat traje otprilike 20 – 30 minuta, te nakon kraćega odmora i pratnje liječnika pacijent može ići kući. Prvih dana mogu se pojavljivati osjećaji punoće, mučnine i naprezanja na povraćanje. Intragastrični balon može ostati u želucu samo 3 – 6 mjeseci, pošto bi se mogao oštetiti uslijed čega bi mogle nastati dalje komplikacije. Curenje plave tekućine pojavilo bi se u mokraći plave boje, što je signal hitne kontrole kod liječnika koji je sustav BIB postavio. Odstranjivanje BIB iz želuca izvodi se na sličan način endoskopskim putem.

Kako želučani balon funkcionira?

Funkcija stanja ove metode je u lakšem držanju redukcijske dijete. Mjera redukcije težine pomoću balona kreće se između 10 do 20 kg te ovisi o mjeri držanja dijete - manjih porcija hrane, sve ovo sustav BIB potpomaže. Kasnije je bitno koliko dugo traje učinak smanjenja težine nakon što se odstrani balon, ovo prije svega ovisi o zadržavanju promjene životnog stila u smislu dijete i tjelesnih aktivnosti.

Ažurirano: 25.03.2011

Jeste li stručnjak za ovaj zahvat? Postanite autor opisa ovog zahvata! Posjetioci portala koji traže ovaj zahvat će Vas vidjeti kao autora teksta i stručnjaka za ovo područje. Pacijenti s povjerenjem radije traže konzultaciju od liječnika za koje misle da su vrsni stručnjaci za problem koji njih muči. Postanite autor opisa ovog zahvata.

Intragastrični balon - BioEnterics intragastric balloon (BIB) - Cijene

Intragastrični balon - BioEnterics intragastric balloon (BIB)

Stručnjaci u vašoj okolini   
Zahvate, za koje se spremaju ostali