Lasersko odstranjivanje tetovaži i pigmentacija

Autor:

Tetoviranje je zahvat kojim se pigment odnosno boja unosi u slojeve kože. Mijenjanjem estetskih stavova, mode, promjenom izgleda same tetovaže (uslijed promjene kože, njenog rastezanja zbog trudnoće, debljanja ili uslijed starenja), emocionalnog stanja (tetovirana imena) ili prisile (upis u vojne ili policijske škole) tetovaže se odstranjuju. Trenutno u svijetu najuspješnija i najbolja metoda za uklanjanje tetovaža i hiperpigmentacija kože je upravo laserska metoda. Nakon ovakvog zahvata ne ostaju ožiljci.

Laser ne ostavlja ožillke

Sada zastarjele mogućnosti odstranjivanja tetovaža kao što su kirurško izrezivanje ili skidanje sloja kože Thiersch-ovim nožem ostavljaju vidljive ožiljke, a kirurškim izrezivanjem nije niti moguće ukloniti veću tetovažu.

Kod laserskog zahvata odstranjivanja tetovaža i hiperpigmentacija bitno je da se koristi poseban laser koji ima izrazito kratko vrijeme trajanja laserskog pulsa. To je bitno jer se na taj način pigment uništava upijanjem energije laserske zrake. Za vrijeme zahvata razvija se velika temperatura koja topi pigment dok okolno tkivo bude pošteđeno. Pigment se kasnije limfnim putem odstrani. Svaki pigment ima određeni raspon valnih dužina koje upija.

Opis laserskog odstranivanja tetovaža i hiperpigmentacije

Nakon dezinfekcije regije koja se planira tretirati, na neželjeni pigment (tetovažu) prvo djelujemo Er:Yag frakcijskim laserom koji napravi točkasta oštećenja na koži. Ovo je priprema za sami tretman uklanjanja tetovaže (ova priprema djelovanjem Er:Yag lasera nije potrebna kod uklanjanja hiperpigmentacija). Nakon toga Q SWITCH laserom, određenim nastavkom (ovisno o boji koja se želi odstraniti), djelujemo na pigment. Obzirom da se prilikom rada lasera kod ovog tretmana oslobađa velika toplina, za vrijeme rada koristimo specijalan uređaj koji ispuhuje hladan zrak na mjesto djelovanja lasera kako zahvat nebi bio neugodan. Nije uputno tretirati svježe tetovaže, već treba pričekati 6-12 mjeseci.

Preporuke poslije zahvata

Nakon laserskog odstranjivanja tetovaže ili hiperpigmentacije tretirano mjesto se namaže Bepanthen kremom te pokrije zavojem. Tako se postupa naredna 2-3 dana nekoliko puta dnevno. Potrebno je tretirano mjesto štititi od Sunca narednih mjesec dana.

Ponavljanje zahvata

Kod odstranjivanja tetovaža, ovisno o vrsti tetovaže, te bojama, za potpuno odstranjenje potrebno je 3-10 tretmana koji se ponavljaju u razmacima od najmanje mjesec dana.

Kod odstranjivanja hiperpigmentacija najčešće je potreban jedan tretman, ponekad dva u razmacima od najmanje mjesec dana.

Odstranivanje tetovaze lavic2
Tetovaža prije laserskog uklanjanja Tetovaža nakon prvog tretmana laserskog uklanjanja

Prednosti ove metode

Za razliku od dosadašnjih metoda odstranjivanja tetovaža kirurškim izrezivanjem ili skidanjem sloja kože Thiersch-ovim nožem, laserski tretman ne ostavlja ožiljke te je bezbolan i minimalno invazivan. Ukoliko se pri odstranjivanju tetovaža kombiniraju Er:Yag i Q SWITCH laseri, kao što se radi kod nas, potreban je znatno manji broj tretmana za potpuno uklanjanje tetovaže.

Hiperpigmentacije su se prije dolaska ovog Q SWITCH lasera odstranjivale Er:Yag laserom te je oporavak bio duži jer Er:Yag laser djeluje na principu uklanjanja sloja kože, dok Q SWITCH laser djeluje na principu razbijanja pigmenta.

U Poliklinici Maletić imamo sve vrste lasera za estetsku medicinu vrhunskog proizvođaća Fotona, te imamo mogućnost izbora najbolje opcije za svakog pacijenta.

tattoo removal dr ahcan
Tetovaža prije laserskog uklanjanja / Nakon laserskog uklanjanja tetovaže
tattoo removal fotona
Tetovaža prije laserskog uklanjanja / Nakon laserskog uklanjanja tetovaže

 

Objavljeno: 09.06.2015

Lasersko odstranjivanje tetovaži i pigmentacija - Cijene

Dr. Maletić Ana
Daruvar, Zagreb
Cijene od 70 €
obično za 270 €
Dr. Maletić Ana
Duško Maletić Dr.med.
Daruvar, Zagreb
Cijene od 70 €
obično za 270 €
Duško Maletić Dr.med.
Cijene od 646 €
obično za 1.327 €
Prof. dr. sc. Davor Mijatović

Lasersko odstranjivanje tetovaži i pigmentacija

90% vrijedi. TEMELJU 67 OCJENA.

Stručnjaci u vašoj okolini   
patient photography
Zahvate, za koje se spremaju ostali