Autor:

Prvi znakovi starenja na licu primjećuju se najkasnije u četvrtom desetljeću života. Individualne razlike su velike i ovise o genetici, načinu života (pušenje, izloženost suncu i vjetru), njezi i održavanju kože, prehrani. Starenjem dolazi do opuštanja kože lica, gubitka elastičnosti i tonusa kože i potkožnog tkiva, stvaranja bora i atrofije masti i lične muskulature.

face1

Kako odgoditi potrebu za liftingom lica?

Ukoliko osoba na vrijeme – u ranim tridesetim godinama - započne s tzv. nekirurškim tretmanima lica potreba za kirurškim zahvatim u kasnijim godinama može se značajno odgoditi. Prema vlastitom iskustvu od nekirurških tretmana koji daju izvrsne rezultate u ranoj fazi starenja je mezoterapija lica i dekoltea, te tretman cellular matrixom (vlastita krvna plazma u kombinaciji s hijaluronom). Lipofiling lica vlastitim masnim tkivom ne samo da popunjava bore i daje volumen, već i regenerira kožu lica.

Ako Face lift, onda MACS Face lift

Ukoliko su suvišak i opuštenost kože i potkožnog tkiva lica toliki da konzervativne metode ne mogu pomladiti lice onda se izgled može poboljšati jedino kirurški. Od nekoliko metoda koje nam stoje na raspolaganju MACS lifting odlikuje se najmanjim i nevidljivim ožiljkom samo ispred uške i u vlasištu. Smjer zatezanja kože je prema gore – vertikalno, a ne u stranu, što daje prirodan i neoperiran izgled licu. Oporavak je brz i pacijent se već desetak dana nakon operacije može uključiti u socijalne aktivnosti. Kandidati za operaciju su zdrave osobe od četrdesetih godina nadalje koje ne boluju od kroničnih bolesti ili stanja koja bi mogla kompromitirati suglasnost anesteziologa i kirurga za zahvat. Pušenje i uzimanje lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi negativno utječu na oporavak i cijeljenje rane.

Tijek zahvata

MACS Face lift najčešće se radi u općoj anesteziji, a po dogovoru moguć je i u lokalnoj anesteziji sa sedacijom. Potkožno tkivo se podiže i učvršćuje u novom položaju pomoću dugoresorptivnih kirurških konaca , a nastali suvišak kože se odstranjuje. Zahvat se često kombinira s laserskom lipolizom vrata što omogućuje zatezanje kože vrata i smanjenje podbratka. Zbog podizanja tkiva u području jagodica lifting se nadopunjuje odstranjenjem viška kože na donjem kapku – donja blefaroplastika – čime se upotpunjava mladenački izgled te regije. Ovisno o opsegu zahvata sama operacija traje 2-3 sata.

Poslijeoperacijski tijek

Pacijent napušta kliniku navečer nakon zahvata sa steznikom oko lica. Slijedeći dan, kao i tijekom cijele sedmice nakon zahvata, vrši se prevoj i kontrola rane. Lijekovi protiv bolova uzimaju se po potrebi, a preporuča se kućna njega i lagano kretanje. Savjetujemo spavati s podignutim uzglavljem zbog bolje drenaže edema. Prisutne otekline i modrice na licu povlače se unutar 7-10 dana, a šavovi vade nakon 7 dana. Kosa se može prati već nakon 2-3 dana. Kao i nakon bilo kojeg kirurškog zahvata na licu potrebna je apstinencija od sportskih aktivnosti, izlaganja suncu i toplini barem 3 tjedna. Krajnji rezultat liftinga vidljiv je obično nakon 2 mjeseca kada su se otekline potpuno povukle, a položaj i struktura kože i potkožnog tkiva poprimili prirodan izgled.

macs
Pacijentica prije i poslije MACS facelifta

Ograničenja i moguće komplikacije

Korekcija dubokih nazolabijalnih brazdi nije moguća u potpunosti face liftingom. Preparacija u tom području ograničena je zbog površnog položaja ličnog živca čija bi ozljeda uzrokovala paralizu. Duboke nazolabijalne brazde dobro se korigiraju lipofilingom ili hijaluronskim filerima. Izražena opuštenost kože vrata zahtijeva dodatne zahvate na vratu u središnjoj liniji i/ili iza uha. Face lifting se često kombinira sa zahvatom na očnim vjeđama (gornja i donja blefaroplastika) i s podizanjem vanjskog dijela obrve (lateralni brow lift). Prolazne nuspojave MACS face lifta su otekline, modrice, utrnutost, bolovi i pritisak u sljepoočicama, neravnine. Komplikacije koje zahtijevaju intervenciju liječnika su hematomi, paraliza facijalisa, infekcija rane i poremećaji u cijeljenju rane.

Objavljeno: 03.09.2015

MACS Lifting lica - Cijene

Stručnjaci u vašoj okolini   
Zahvate, za koje se spremaju ostali