Autor:

FUE - folikularna transplantacija kose je minimalno invazivna i za sada najbolja metoda transplantacije kose. Namijenjena je osobama kojima nedostaje kosa na pojedinim dijelovima vlasišta ili je ona prorijeđena. Najveća prednost ove metode je što nema ožiljka na davajućoj regije, a rezultat izgleda prirodno.

Prijeoperacijska priprema

Prije transplantacije kose FUE metodom treba isključiti da se radi o gubitku kose uzrokovanom organskom bolesti ili stresom. Prije zahvata obavlja se detaljan pregled vlasišta s procjenom donorskih i primajućih regija prema Norwoodovoj klasifikaciji (ili Ludwigovoj kod žena), te se izračuna koliko bi folikularnih jedinica bilo potrebno transplantirati da bi se dobio odgovarajući estetski rezultat. Obavezna je i procjena zdravstvenog stanja.
Minimalno 2 tjedna prije zahvata ne bi se trebalo uzimati acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol), vitamin E te prestati koristiti Minoxidil ukoliko se koristio, alkohol bi trebalo izbjegavati 5 dana prije zahvata, a kavu i čaj 2 dana. Ukoliko se konzumira bilo koji lijek, o tome treba obavijestiti operatera.

folikuli
folikuli izvađeni s donorske regije

Operacija

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, potpuno je bezbolna. Prije zahvata vlasište se detaljno pere dezinfekcijskim sredstvom. Donorska regija folikularnih jedinica je najčešće zatiljni dio vlasišta te područje iznad uški, iako se folikularne jedinice mogu uzet i s drugih regija tijela; leđa, trbuha, nogu… Folikularne jedinice na kojima se nalaze 1-3 dlake uzimaju se specijalnim uređajem koji je promjera 0.7-1mm, te se slažu i odlažu u otopinu namijenjenu za njihovo čuvanje. Nakon što su se izvadile, folikularne jedinice se implantiraju u područje gdje kose nedostaj ili je prorijeđena, specijalnim mikro instrumentima. Folikularne jedinice se mogu transplantirati kako u područje vlasišta, tako i u područje obrva, brade odnosno gdje ih nedostaje. Cijeli zahvat se obavlja pod povećalima ili mikroskopom. Za vrijeme rada sluša se opuštajuća glazba, a po potrebi naprave se i stanke za odmor i ručak pacijenta i osoblja. Nakon zahvata pacijent može ići kući.

inplantacija2
implantacija folikula

Preporuke nakon zahvata

Preporuča se prvih tjedan dana nositi šilt kapu za zaštitu vlasišta, te korištenje propisanog spreja. Težu fizičku aktivnost i sportove treba izbjegavati 10 dana. Prvo pranje kose je 3 dana nakon zahvata s blagim dječjim šamponom. Kemikalije kao što su boje za kosu, preporuča se izbjegavati mjesec dana nakon transplantacije. Najčešće transplantirana kosa 10 dana do 3 tjedna nakon zahvata ispadne, te iz transplantiranih korijena za 3-6 mjeseca nakon transplantacije počne rasti nova kosa. Ovisno o uzroku gubitka kose, nakon transplantacije se može koristiti Minoxidil.

implantacija
neposredno nakon "mega" transplantacije kose FUE metodom

Ponavljanje zavhata

Po potrebi, ovisno o željenoj gustoći ovaj zahvat se može ponavljati.

Prednosti FUE metode

Prednosti FUE metode u usporedbi s drugim metodama transplantacije kose su odsuustvo ožiljka u obliku linije na davajučoj regiji, vrlo brz oporavak nakon zahvata, prirodan izgled transplantirane kose, te minimalna mogućnost komplikacija. Ova metoda pruža mogućnost kako manjih tako i velikih mega zahvata.

kosa
Slika prije i 7 mjeseci nakon transplantacije kose FUE metodom

Ažurirano: 26.03.2018

Slična iskustva

Presađivanje kose - FUE metoda - Cijene

Dr. Maletić Ana
Daruvar, Zagreb
Cijene od 2 €
Dr. Maletić Ana
Cijene od 1.300 €
obično za 2.000 €
prim.dr.sc. Zoran Veir dr.med.

Važni zahvati

Stručnjaci u vašoj okolini   
patient photography
Zahvate, za koje se spremaju ostali