Sekundarno povećanje grudi

Autor:

Povećanje grudi je jedna od najčešćih operacija u estetskoj kirurgiji, pa stoga ne čudi da je zbog velikog broja operiranih žena i sve veći broj onih koje ponovno dolaze na operativni zahvat. Zamjena implantata i ponovna operacija je zahvat koji je kompliciraniji od zahvata kad se povećanje radi po prvi puta pa je za tu vrstu zahvata neophodno odabrati kirurga koji ima iskustva i kvalifikacije za takvu vrstu zahvata.

Iako su moderni implantati za povećanje grudi znatno kvalitetniji od prvih modela koji su se počeli koristiti 60ih godina, implantati su tijekom vremena izloženi reakcijama tkiva, te stoga ne čudi da dolazi do promjena u strukturi implantata i tkiva dojke. Naravno da je cilj operacije povećanja grudi što dulje zadržati dobar estetski rezultat, no tijekom 10-15 godina doći će do promjena u izgledu grudi kao posljedica, starenja, trudnoće i drugih faktora.

Najčešći razlozi za reoperaciju nakon povećanja grudi su:

 • Želja za većim grudima
 • Nezadovoljavajući estetski rezultat
 • Komplikacije

Daleko najčešći razlog za ponovnom operacijom su želja za većim grudima, te promjene u izgledu grudi nastale starenjem ili trudnoćom što rezultira nezadovoljstvom u estetskom izgledu grudi. Nezadovoljstvo postignutim estetskim rezultatom može biti i posljedica loše učinjene operacije prilikom prvog povećanja, što može dovesti do:

ivo dzepina
Doc. Dr. sci. Ivo Džepina
 • Asimetrije (razlika u veličini grudi)
 • Lošeg položaja implantata
 • Nedovoljne veličine grudi
 • Loše postavljenog ožiljka nakon operacije
 • Vidljivih nabora na površini grudi

Komplikacije su u manjem broji slučajeva razlog za ponovnu operaciju, no kao i kod svakog operativnog zahvata one su moguće. Komplikacije kao što su krvarenje, infekcija rane ili problemi u zarastanju rane mogu nastati u kratkom roku nakon operacije. Postoje i komplikacije koje se mogu pojaviti nekoliko mjeseci ili godina nakon operativnog zahvata, kao što su:

 • Kapsularna kontraktura (posljedica reakcije između tkiva i implantata što rezultira stvaranjem čvrste kapsula oko implantata i daje dojkama neprirodnu čvrstoću i položaj)
 • Ruptura implantata
 • Nakupina serozne tekućine oko implantata
 • Oslabljeni osjet u području bradavica

Bez obzira o tome dali je razlog za promjenu implantata i ponovnu operaciju estetske prirode ili se radi o komplikaciji, ovakvi zahvati su kompliciraniji od primarnog povećanja grudi, te stoga vaš kirurg mora imati dovoljno iskustva o obavljanju ovakvih zahvata. Razgovor prije operativnog zahvata iznimno je važan te je potrebno prodiskutirati i točno ustanoviti razlog za ponovnu operaciju, što se može postići operacijom i koja vrsta zahvata je potrebna da bi se postigao željeni rezultat. Kod ponovnog povećanja grudi vrlo često samo zamjena implantata nije dovoljna već je potrebno učiniti i druge korekcije grudi kao što su mastopeksija (podizanje grudi), promjena položaja implantata i odstranjenje stvorene čahure oko implantata. Uz to s vašim kirurgom morate prodiskutirati koju vrstu implantata će koristiti, jer samo najbolji svjetske kompanije koje proizvode implantate daju odgovarajuće garancije.

povecanje grudi1
Radi se o pacijentici koja je imala povećanje grudi prije 10 godina, no u međuvremenu je došlo do opuštanja tkiva grudi tako da je implantat u previsokom položaju i stvara se neprirodan izgled grudi.Učinjena je zamjena implantata i podizanje grudi (mastopeksija)
povecanje grudi3
Prije 14 godina učinjena je mastopeksija i povećanje grudi radi korekcije asimetrije, te sada nakon trudnoće postoji opuštenost desne dojke i gubitak volumena.Učinjena je ponovna mastopeksija i zamjena implantata.

Objavljeno: 21.10.2014

Sekundarno povećanje grudi

98% vrijedi. TEMELJU 156 OCJENA.

Stručnjaci u vašoj okolini   
Zahvate, za koje se spremaju ostali